joi, 5 martie 2009

România mea...Suntem europeni. Ne-am nascut aici, deci avem acest drept din nastere. Nu l-am capatat pe parcurs, l-am avut de la inceput. Suntem europeni si...liberi. Avem dreptul la masini straine si parfumuri frantuzesti, la un trai civilizat, la respect...
Pe strada, in fata mea, doi tineri mananca cu pofta pateuri. La sfarsit se sterg elegant cu servetelul la gura, nu cumva sa ramana vreo firimitura rebela, mototolesc servetulul si il arunca. Pe jos.
Bulevardul Dacia... Doua batranele tarand un carut cu niscaiva cumparaturi trec strada. Dupa o indelunga asteptare se pune verde pentru masini. Soferii se tin cu greu sa nu apese acceleratia, nervii fierb, batranelele se misca in reluare. Nu pot mai repede. Soferii - epuizati, extenuati sub povara secundelor pierdute la semnafor...
Este martie si se apropie Ziua Femeii...
Soferii dezlantuie asupra femeilor o ploaie. Nu de flori... O ploaie de injuraturi si claxoane.
Suntem europeni! Suntem in randul lumii civilizate.
Avem masini straine, parfumuri frantuzesti. Avem Concept Elysee! Mirosim a Escada si Cerutti. Si cu toate astea nici cele mai originale dintre parfumuri nu pot acoperi mirosul nostru unic...
Oare sa fi fost doar comunismul care a distrus creativitatea, toleranta, bunavointa din noi? Sau e el singurul vinovat de ipocrizia noastra? Ipocrizia de a intoarce privirea, de a tacea?
Doamna neagra de suparare de la ghiseu, soferul nervos si nesimtit, agresivitatea, uratenia gesturilor de nepasare, mizeria este doar "a lor"? A celorlalti? Nu si a noastra?
Ba da, toate astea sunt si ale noastre, atata vreme cat, chiar daca nu le practicam, le lasam sa ne invadeze din exterior.
Simtim ca nu mai putem respira si cu toate astea nu spargem zidurile din jurul nostru. In schimb, ne cumparam "masti de oxigen" si ne umezim batistele cu parfumuri fine.
Ne aparam lumea in acelasi mod in care oamenii Evului Mediu se aparau de ciuma: tinand la nas o batista imbibata in diverse solutii...si alungand, cu gandul, pericolul contaminarii.
Suntem europeni.


Suntem liberi sa fim ceea ce putem fi...

Niciun comentariu: